Google Avrupa’da – Paris, Fransa – ilk defa 19.Haziran.2007 tarihinde bir basın günü düzenlemiÅŸ. Google Avrupa, OrtadoÄŸu ve Afrika BaÅŸkanı Nikesh Arora, YouTube kurucuları Chard Hurley ve Steve Chen, Google Arama Ãœrünleri ve Kullanıcı Deneyimi BaÅŸkan Yardımcısı Marissa Mayer, Google Ä°ÅŸlemler BaÅŸkan Yardımcısı Urs Hölzle ve Google GM (Genel Müdür) Eric Schmidt konuÅŸma ve sunum yapmışlar.
Ä°ÅŸte bu günden Google Operating System‘den Alex Chitu‘nun derlediÄŸi bilgilerle kısaca Google’ı tanıyalım:
Arama
- Google ilk kurulduÄŸunda 25 bin web sayfasını indekslemiÅŸ, bugün ise milyarca sayfayı indeksliyorlar. Her bir indeksleme iÅŸleminde webin %10 – %25 büyüdüğünü görüyorlarmış.
- Web büyüdükçe arama işlemi daha önemli olmaktadır. Aynen bir kütüphane gibi; kütüphane ne kadar büyükse indeksleme o kadar önemli oluyor.
- %20 – %25 Google indekslenen bilgi daha önce hiç aranmamış…
- Bir web sayfasının derecesisi (rank) belirlemek için Google PageRank algoritması 200‘den fazla iÅŸaret kullanıyormuÅŸ.
- Geçen yıl (2006) iGoogle en hızlı büyüyen ürünleri imiş. İnsanlar iGoogle sayfalarını 10.000 üzerindeki bedava araç (gadget) ile kişiselleştiriyorlarmış.
Diller
- Google Kitap Arama indeksi 90‘dan fazla dilde kitap içeriyormuÅŸ.
- Google’ın tercüme hizmeti 12 dilde hizmet veriyormuÅŸ. Türkçe yok 🙁
- Google 112 dilde hizmet veriyormuÅŸ, mesela Breton, Reto-Roman, Katalan, Türkçe, Kürtçe, vs…
- Dünyadaki bazı üniversiteler EÄŸitim için Google Uygulamalarını kullanıyorlarmış: Kenya, Japonya, Mısır, Ä°rlanda, Ukrayna, ABD…
Şirket Kültürü
- 2007 yılında Google Avrupa’daki bütün çalışanlarına bedava bisiklet vermiÅŸ.
- Google’ın San Francisco‘daki minübüs servisi bir ÅŸirket kampüsünde verilen en büyük hizmetmiÅŸ.
- Google ABD’deki en büyük güneÅŸ enerjisi paneline sahip ÅŸirketmiÅŸ.
Gelir
- Geçen yıl 10.6 milyar dolar gelir elde etmişler ve bunun 3 milyar dolarını AdSense ortaklarına dağıtmışlar.
- 2007’nin ilk çeyreÄŸinde 1 milyarın üzerinde bir gelir elde etmiÅŸler.
Tony Ruscoe Google 2007 Basın Günü fotoÄŸraflarını Flickr’da paylaÅŸmış: Google Press Day 2007. Ä°roni Flickr Yahoo ÅŸirketi…
>>>
[Google Operating System] Google Numbers & Facts
[Google Blogoscoped] Google Press Day 2007
[flickr] Google Press Day 2007
[search engine land] Press Day Q&A With Google CEO Eric Schmidt
Google ‘ı merak edenler için güzel bir yazı. Ben daha önce rastlamamıştım açıkcası böyle bir yazıya. TeÅŸekkürler.
Peki merak ettiniz mi hiç? Kürtçe dil desteÄŸi var ama “Google’ın yerel alanınızdaki sitesini ziyaret edin” kısmında Kürtçeye ait bir alan yok? Ne olarak görmüşler peki o dili(!)? Yoksa bir görecekler mi?
onu bir dil olarak görmedikleri için 😉 incelerseniz klingonca diye de bir seçenek vardır… klingonca, stratrek dizisi için yaratılmış ve klingon ırkı gibi uyduruk bir ırkın konuÅŸtuÄŸu dil olarak, dil bilimciler tarafından yaratılmıştır ( nedense tanıdık geldi deÄŸil mi?) esasında google’ın dil bölümündeki bir çok seçenek,onun gönüllüler ile çalıştığı yıllardan kalmadır…
ReÅŸat,
Kanaatimce Kürtçe bir alan adı olmaması doÄŸrudan milli dili Kürtçe olan bir ülke olmamasından. Alan isimlerini ülkeye veriyorlar: .tr (Turkey), .ar (Argentina), .gt (Guetemala) vb…
Ama Kürtçe’yi arayüz dili olarak vermiÅŸler ve google.com alanı altında intl (uluslarası) kategorisinde göstermiÅŸler: Kürtçe Google. Benim dikkatimi çeken bir ÅŸeylerden bir tanesi de burada Latin alfabesi yerine Arapça alfabe kullanılması oldu…
Emrah,
Klingon konusunda verdiÄŸin bilgi çok ilginç! Bir de şöyle ne olduÄŸunu anlamadığım diller var: Amharic, Bork, bork, bork!, Elmer Fudd, vd…
[…] Google: Kısaca Tanıyalım […]
igoogle ücret ödeniyor mu? Ãœye olacam da… Yardım edin…
suuppeeerrr baska bir soz yoook
bi ücret ödeniyormu yoksa tamamen bedavamı