Yurt dışından gelirken getirdiğiniz cep telefonunu IMEI kaydı işlemini internette E-Devlet sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Yurtdışından getirdiğiniz IMEI kaydı yapılmamış cep telefonları telefon görüşmelerine kapatılmaktadır.
IMEI (International Mobile Equipment Identity), Uluslararası Mobil Cihaz Kodu.
IMEI kaydını yurda giriş yaptığınız tarihten itibaren 1 ay içerisinde (edevlet sitesinde 60 gün olarak belirtmiş) pasaport nosunu kullanarak yapabilirsiniz.
Bir pasaport ile kayıt yaptırdıktan sonra iki yıl boyunca o pasaporta başka cep telefon IMEI kaydı yaptıramıyorsunuz.
İnternetten (E-Devlet) cep telefonu IMEI kaydı nasıl yapılır?
Şu üç işlemi yapmalısınız;
1. E-Devlet şifresi almalısınız.
2. Yurtdışından gelirken getirilen cep telefonu kaydı vergisini yatırmalısınız.
3. E-Devlet sitesi üzerinden gerekli başvuruyu, pasaport numarasına göre yapmalısınız.
1. E-Devlet şifresi nereden, nasıl alınır?
Daha önceki bir yazımızda belirttiğimiz gibi;
E-Devlet şifrenizi içeren zarfınızı PTT Merkez Müdürlüklerinden, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numaranızın bulunduğu kimliğinizi ibraz ederek temin edebilirsiniz
2.Cep telefonu kaydı harcının yatırılması
Yurtdışından gelirken getirilen cep telefonu kaydı için devlet bir vergi alıyor. 2015 yılı için belirlenen tutar 130,5 TL. Banka şubelerinden yatırabilirsiniz. Bazı bankaların internet şubesinden de parayı yatırabiliyorsunuz.
İnternet şubesinden yatırmak için; bankanızın Ödemeler menüsü altında ,Vergiler ve Borçlar isminde bir seçeneği olmalı.
Kendi adınıza veya başkası adına ödeme şeklinde soru sorar. Gerekli olanı seçip, yatırılacak vergi türünde 6552-Yurtdışından gelirken getirilen cep telefonu kaydı için harç seçeneğini seçip gerekli ödemeyi yapınız. Ödeme hemen Gelirler idaresi hesaplarına yansımıyor. Bu yüzden bir saat kadar sonra E-Devlet sitesine girip başvuru yapabilirsiniz. Ödeme olmadan da IMEI kaydı yapamıyorsunuz.
3. E-Devlet sitesi üzerinden kayıt işleminin yapılması
E-Devlet sitesine giriniz. E-Devlet
Sağ üst tarafta Sisteme Giriş tıklayınız. Açılan ekranda T.C Kimlik No, ve E-Devlet şifrenizi giriniz. Giriş yaparken güvenlik için sanal klavyeyi kullanabilirsiniz.
Sisteme Giriş Yap tuşuna basınız.
Ekranın sağ üst tarafında arama kutucuğuna IMEI KAYDET yazıdınızda ekranda seçenek açılır, seçiniz.
E-devlet sitesi şu uyarıyı yapıyor.
- Yurda giriş tarihiniz üzerinden 60 günden fazla zaman geçmemiş olmalıdır.
- Eğer İnternet bankacılığı kullanmıyor iseniz; harç bedeli vergi dairelerine ya da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara, T.C. Kimlik numaranız belirtilerek yatırılmış olmalıdır.
- Eğer İnternet bankacılığı müşterisi iseniz, sisteme entegre bankaların İnternet şubelerini kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Bunun için başvurunuzun bir sonraki aşamasında karşınıza çıkacak olan listeden bir banka seçerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
Devam Et tuşuna basınız.
BaÅŸvuru formu ekranda gelecektir.
- Formu eksiksiz doldurunuz. IMEI numarasını bilmiyorsanız. Telefon çevirme ekranında *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
- Pasaport türü seçeneğini doldururken şuna dikkat ediniz.
Pasaportunuz U,S,Z,P harflerinden biri ile başlıyor ve 9 karakterli ise çipli pasaporttur.
G harfi ile başlıyor ve 9 karakterden oluşuyor ise Geçici Pasaporttur.
7 rakamdan olışuyorsa Eski Tip Pasaporttur.
Formu doldurduktan sonra Devam Et tuşuna basınız.
Bilgi kontrol ekranı gelir. Bilgilerinizde yanlışlık varsa düzeltin. Cep telefonu vergisini daha önce yatırdığınız için Ödememi Kontrol Et tuşuna basınız.
- Ödemeniz kayda geçmiÅŸ ise yeniÅŸ açılan ekranda “Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı’ndan ödemenizin onayı alınmıştır. BaÅŸvuru iÅŸlemine devam edebilirsiniz.” uyarısı görünür ve tekrar bilgilerinizi kontrol etmenizi ister.
İşlemin yapıldığını belirtir ve bir başvuru numarası verir. Bir yere bu numarayı not ediniz.
Cihazınız 12 saat içerisinde aktif hale gelecektir.
Oh cep telefonunu kayıt ettik, rahatladık…sahte IMEI cep telefonuna çaktırmaktan kurtulduk…
Teşekkürler, bilgileriniz çok işime yaradı, özellikle pasaport cinsine dikkat edin.
Yurda giriÅŸ kontrolü baÅŸarısız. “En yakın Ä°l/Ä°lçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro AmirliÄŸine baÅŸvurup bilgilerinizden emin olunuz ve bu bilgiler ile e-devlet kapısından yeniden baÅŸvuru yapınız.”
Bu uyarıyı veriyor. Emniyet’e gitmeden yapamaz mıyım?
İyi günler, geçen yıl yurtdışından aldığım telefonumun kaydını e-devletten yaptım. Fakat telefonum arızalandı ve firma yeni telefon gönderdi, tekrar kayıt yapmak zorunda mıyım?
Yeni gelen telefon kendi IMEİ numarası ile geldiği için kayıt gerektirmeyeceğini düşünüyorum. Ama cihaz yurtdışından bir firma tarafından gönderilmişse tekrar kayıt yapmak gerektirir.
Ä°yi günler, IMEI’si çalınmış cihaza pasaport kaydı yapabilir miyim?
[…] Yabancı bir ülkeden getirilen cep telefonuna imei kaydının yapılması ile ilgili daha açıklamalı bir yazı için bknz. İnternetten (E-Devlet) Cep Telefonu IMEI Kaydı Nasıl Yapılır? […]
Telefon bayileri bu işlemi yapıyorlar mı?
Yapabilirler. Ama her internet kullanıcısı kendisi de yapabilir.
Merhaba, biz de kaydettik fakat şifre gelmedi ve aynı pasaport numarası ve yurda giriş tarihi bilgisi ile daha önce kayıt yapılmıştır yazısı çıktı. Ne demek isteniyor?
Kardeş nasıl yapılıyor?
e-devlet şifremi unuttum! Nasıl alabilirim? Yardımcı olur musunuz?
@Kamil İyi akşamlar, acaba telefonunuzu açtırabildiniz mi? Bende de aynı sorun var da! Nasıl yaptınız, bir bilgi verir misiniz?
Kolay gelsin.Ben yabanciyim ,isimle elakali isanbula sik sik gedib gelyorum.Ben telefonumun imei kodunu nasil kayd etdire bilirim?
Merhaba. ‘Aynı pasaport numarası ve yurda giriÅŸ tarihi bilgisi ile daha önce kayıt yapılmıştır’ uyarısı verdi. Son iki yıl içinde bu pasaportun üzerinden bir cihaz kaydı yapılmış mı demek oluyor bu?
60 geçse olmuyormu
Evet
Yapıyorlar ama ıkı yıl once 35 tl hizmet bedeli alıyorlardı…
Teşekkür sağ olun
1 hafta önce bu bilgileri kullanarak cihaz kaydını yaptım ama e devlette hala kayıt dışı görünüyor açılmadı telefon kullanamıyorum vergisini de yatırdım
YARDIMCI OLABÄ°LÄ°R MÄ°SÄ°NÄ°Z NE YAPMAM GEREKLÄ° ????
yeni gelen telefona IMEI kaydı yaptırdım ama en son aşamasında başvuru numarası vermedi görmedim ya da herhangi bir sorun olurmu ne yapmam lazım bilen biri varmı yardımcı olursa çok sevinirim
Şimdi getiren kişi almanya yada diğer ülke vatandaşı o kişiye devlet, burda e-devlet şifresi vermiyor biliyorum.. onun pasaportuna kayıt yapacam e devleti yok.. ben kendim e devletindem yapsam tc no diyor pasaport no benim pasaportum yok sistem hata vermezmi nasıl bir yol izlemem gerek.. ille getiren kişi tc vatandaşı olmak zorunda mı
Çifte vatandaşım ımel vergısını tc kimlik numarası ile ziraat bankasına ödeme yapıldı her Angi bir sorun olurmu