İnternet, kısa mesaj, e-posta, bloglar, forumlar derken iletişim hızlandı, yaygınlaştı, elektronikleşti. Hele gençler bir âlem!
Şimdi harfden, kelimeden tasarruf edip mesajlaşmaya başladılar. Yeni bir dil oluştu. Şimdi biz buna internet dili mi diyelim yoksa Türklish mi? Hadi biz buna Türklish diyelim!
Zaman Gazetesi’nden Aslıhan KöşşekoÄŸlu bu yeni dil Türklish’den bazı örnekler vermiÅŸ:
- efet = evet
- diil = deÄŸil
- nese = neyse
- gitmio = gitmiyor
- gidiyos = gidiyoruz
- yiyos = yiyiyoruz
- nbr = naber = ne haber
- ii = iyi
- oss = o senin sorunun
- kib = kendine iyi bak
- AS = Aleyküm Selam
- hg = hoÅŸ geldin
- Aeo = Allah’a emanet ol
- ss = seni seviyorum
- Aro = Allah razı olsun
Tabii hemen bir iki kural çıkıveriyor örneklere bakınca. Y, Äž harfleri kullanılmayacak! Z yerine S kullanılacak. Fazlalık A, E vs. sesli harfler atılacak! 🙁
Gençler dedik de! Sevgili Teknobaz okurları ben bu kısaltmaları e-posta mesajlarında koca koca adamların da kullandığını gördüm! Akıl demek ki yaşda değil, başta! Mesele bu konuda biraz bilinçli olmakta. Eskiden mektup vardı, kâğıt kalem vardı. Ee şimdi mektuplaşın demiyoruz. Kısa mesaj gönderin, e-posta gönderin, internet sitelerine yorum bırakın ama lütfen güzel bir Türkçe kullanın!
Hepinizi Allah’a emanet olun… Bir dahaki sefere görüşmek duasıyla.
Yeni nesil bu harfleri kullanmıyor [Zaman – Cumartesi]
bunun ilk ve tek nedeni kısa mesajlardır. adı üstünde kısa mesaj olunca karakter sayısı 160 da olunca ve anlatılmak istenen şeyler çok olunca mecburen bu tip kısaltmalara gidiliyor ancak e postalarda veya blog ya da forumlarda benimde hoşuma gitmeyen bir durum bu. ayrıca kısaltmalar haricinde ki harflerin yer değiştirmesi de kesinlikle özentiden başka bir şey değil. hani con con lar tiky ler emo lar nonnik ler var ya bunlar ve bunlara özenenler yapıyorlar :)))
@soulcube
Kısa mesajlarda (SMS) 160 karekter, Twitter’da 140 karekter… Evet haklısın kısaltmalar kaçınılmaz oluyor sınır olunca!
Çok haklısın bu bir özenti! Acaba neye, kime özenti! Vah halimize!