Ä°nternet modern dünyanın iletiÅŸim aracı, internet modern dünyanın medyası, internet hayatımızın bir parçası… Ä°nterneti kullanmanın da bir kültürü olmalı, özellikle güvenlik açısından… Zaman‘dan Rahime Sezgin “Ä°nternet, istikbalinizi karartmasın!” baÅŸlıklı bir yazı yazmış.
Günümüzde pek çok şirketin insan kaynakları birimi, eleman alımı yaparken CV’deki şahsi bilgilere ve referanslara bakmak dışında başvuran kişi hakkında internetten de arama yapıyor.
Google’da ve diğer arama motorlarında yapılan aramaların yüzde 30’unu bir insan ismi yazılarak yapılan aramalar oluşturuyor. Yani, CV’niz çok parlak görünse bile, bir arkadaşlık sitesine eklediğiniz laubali bir fotoğrafınız, bir foruma yazdığınız şiddet veya hakaret içeren yorumlar, adınızın karıştığı bir üçüncü sayfa haberi vesaire, başvuru yaptığınız şirketin insan kaynakları yetkilileri tarafından sizin güvenilmez, şiddet eğilimli veya sorunlu olduğunuz şeklinde yorumlanabilir; istikbalinizi karartabilir.
Ä°nternette bir ÅŸeyler yazarken – özellikle bu blog furyası ile bu çok yaygınlaÅŸtı – dikkat etmek gerekiyor. Aklınızdan ilk çıkarmamanız gereken konu internet bütün dünyaya açık büyük bir bilgisayar ağıdır. Yazdığınız ÅŸeyin çok az kiÅŸi tarafından görüleceÄŸini düşünmeyin, internete eklediÄŸiniz herhangi bir içeriÄŸi istediÄŸiniz zaman silebileceÄŸiniz fikri büyük bir yanılgıdır Çünkü;
Üyesi olduğunuz site ya da forum, kullanıcıların içerik eklemesine izin verirken, silmesini engelliyor olabilir.
Eklediğiniz içerik kopyalanarak başka sitelere konulmuş olabilir.
İnternet kullanıcıları, sitede kısa bir zaman görünmüş olsa bile kişisel bilgilerinizi veya fotoğraflarınızı kendi bilgisayarlarına kaydetmiş olabilir.
İçerik siteden silinmiş olsa bile arama motorlarının veritabanına kaydolduğu için, internette arama yapanlar arama motorlarının önbellek (cache) özelliğini kullanarak silinmiş içeriğe ulaşabilir.
Ve en kötüsü, web.archive.org gibi siteler, internet sitelerini düzenli olarak arşivlerler. Bu sitelerden, herhangi bir internet sitesinin istenen tarihteki sayfasına (sonradan silinmiş olsa bile) erişmek mümkündür.
İnternet kullanırken “adınızı temiz tutmak için†şunları yapabilirsiniz / yapmalısınız.
Öncelikle, eğer kaydolduğunuz bir sitede resmî işlemler yapmayacaksanız ve site gerçek adınızı vermenizi şart koşmuyorsa forumlara, oyun, arkadaşlık sitelerine takma isimlerle (nickname) kaydolun.
Kendinizin veya yakınlarınızın özel bilgilerini, fotoğraf veya video görüntülerini internet ortamında yaymayın.
İnternet üzerinden alışveriş yaparken dikkatli olun, her siteye kimlik bilgilerinizi ve banka hesap numaralarınızı bırakmayın. Hesabınızdan para çekilmesi ya da internet üzerinden sizin kredi kartı bilgileriniz kullanılarak alışveriş yapılması sanıldığı kadar zor değil.
Facebook gibi sosyal aÄŸlarda mahremiyet seviyenizi üst sınırlarda tutun. Tanımadığınız kiÅŸileri arkadaÅŸlarınız arasına eklemeyin, özel yazışmalarınızı herkesin görebileceÄŸi sayfalarda deÄŸil, sadece sizin, ÅŸifreyle ulaÅŸabileceÄŸiniz sayfalarda yapın. Ana sayfadaki “privacy†(gizlilik) linkine tıklayarak açılan sayfada güvenlik ve mahremiyet ayarlarınızı yükseltin. Çok yakınınız olmayan kiÅŸilerin sadece “limited profileâ€Ä±nızı (sınırlı özgeçmiÅŸ) görmesine izin verin.
Sizin kullanıcı hesaplarınızın kullanılarak e-posta gönderilmesi veya internet sitelerine veri eklenmesinin önüne geçmek için, internet şifrelerinizi kolay tahmin edilemeyecek kelime-harf karışımlarından oluşturun, şifrelerinizi sık sık değiştirin ve internet kafe gibi herkese açık ortamlarda bilgisayara kaydetmeyin.
Ve hepsinden önemlisi, elektronik bir aygıta bakarak yazıyor olsak da, her zaman karşımızdakilerin “insan†olduğunu unutmayın. İnsanlarla yüz yüzeyken kurmayacağınız cümleleri internette yazmayın.
- İnternet, istikbalinizi karartmasın! [Zaman Gençlik]